Nóg minder airliftNiet alleen American Airlines (AA), maar ook andere luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar Curaçao in de maanden september en oktober. Volgens Curaçao Airport Partners (CAP) gaat het om een verlies van 35.000 stoelen.


Op basis van de gemiddelde bezetting op de vluchten van de verschillende maatschappijen (70 tot 80 procent) heeft CAP, exploitant van luchthaven Hato, berekend dat er 27.000 passagiers minder naar Curaçao vliegen in die twee maanden. ,,Dat komt omdat het dan laagseizoen is”, zegt Naya Camelia, woordvoerder van CAP tegenover deze krant.

,,Maar ook omdat er in het algemeen weinig vraag is voor tickets naar Curaçao.”


Eerder deze week werd al bekend dat AA in september en oktober niet twee keer, maar een

keer op Curaçao vliegt vanuit Miami. Dat betekent 9.760 stoelen minder in twee maanden. Die beslissing is mede ingegeven door de problemen met de nieuwe Boeing 737 MAX die langer dan verwacht aan de grond moet blijven. Op de website meldt AA dat tot 2 november ongeveer 115 vluchten per dag worden gecanceld, zodat een MAX-route met een ander toestel kan worden uitgevoerd.


Maar nu blijkt dat AA die maanden ook de rechtstreekse vluchten op Charlotte schrapt. ,,Dat zijn nog eens 1.080 stoelen minder”, zegt CAP-woordvoerder Camelia. Ook bij maatschappijen die niet in afwachting zijn van een MAX-vliegtuig, zoals Jet Blue en Avianca, gaat het mes in het vliegschema. Camelia: ,,Daar heeft het dan dus niet mee te maken.” Jet Blue heeft besloten om in september en oktober in plaats van drie keer, twee keer per week

vanuit New York naar Curaçao te vliegen. Avianca brengt het aantal vluchten vanuit Bogota vanaf 15 augustus terug van elf per week naar één keer per dag, dus zeven vluchten.

Copa Airlines zet in het laagseizoen een kleiner vliegtuig in op de dagelijkse vluchten vanuit Panama. De Embraer-190 heeft ongeveer 70 stoelen minder dan de Boeing-738 waar tot nu toe mee werd gevlogen. ,,Daarmee verliezen we bijna 7.800 passagiers”, zegt Camelia. En

zo komt de teller op een totaal verlies van 35.000 stoelen, wat staat voor 27.000 passagiers. Of Copa na oktober weer een groter toestel inzet is de vraag.


CAP vindt de situatie zorgelijk en aanleiding om gezamenlijke te zoeken naar nieuwe, creatieve initiatieven. Een lichtpuntje is dat Caribbean Airlines vanaf 2 augustus twee

keer per week vluchten gaat uitvoeren vanuit Trinidad & Tobago.


Bron: Antilliaans Dagblad Vrijdag 19 juli 2019