‘Luchtvaart cruciale rol op Curacao’


Toerisme is uitgegroeid tot de belangrijkste economische pijler van Curaçao en hierin speelt de luchtvaart een zeer cruciale rol. Dat waren de woorden van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren ter ere van de Capa Latin America Aviation & LCC Summit in het Santa Barbara Resort.


Rhuggenaath sprak verschillende partners binnen de luchtvaartindustrie toe tijdens de derde jaarlijkse summit, waarbij Curaçao dit keer de gastheer is. De premier vertelde over de verschillende ontwikkelingen op het eiland op het gebied van toerisme en luchtvaart en

liet weten dat Curaçao naast het maritiem gebied veel waarde kan toevoegen aan de luchtvaart en luchtvaartactiviteiten.

De minister-president sprak in dit kader onder andere over Curaçao Airport Partners (CAP) die, met een mandaat van de regering, verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, werking en het beheer van de luchthavenfaciliteiten.


,,Onder hun auspiciën heeft Curaçao International Airport onlangs een groot uitbreidingsproject voltooid dat de passagiersbewegingscapaciteit verhoogt van 1,8 miljoen naar 2,5 miljoen. Onze gerenoveerde luchthaven biedt passagiers nu een warm welkom en een verbeterde klantervaring bij aankomst en vertrek die naar onze mening net zo goed

is als, en misschien zelfs beter dan, elke andere luchthaven in onze regio, en luchthavens overal”, aldus Rhuggenaath. ,,Bovendien omvatten onze luchthavenfaciliteiten ook een ultramoderne Fixed Base Operator (FBO), het Jet Centre Curaçao; een moderne en efficiënte algemene en zakelijke luchtvaartfaciliteit die eigendom is van en wordt geëxploiteerd door CAP en Curaçao Air Transport Services.”


De minister-president gaf aan dat Curaçao als een Caribische eilandbestemming afhankelijk is van inkomend verkeer, meestal gericht op vrijetijdsbesteding. ,,Onze belangrijkste toeristische markten bevinden zich in Europa (Nederland en Duitsland), goed voor 52 procent van alle bezoekers; de Verenigde Staten (New York, Charlotte en Miami) met 24 procent; en Latijns-Amerika, goed voor 15 procent. We hebben momenteel non-stop

luchtdiensten van 17 gateways en 21 luchtvaartpartners, die wederom dienstdoen als gateway naar Europa en Latijns-Amerika.”


Luchtvaartindustrie sterk concurrerend.

De luchtvaartindustrie is een zeer competitieve en behoefte gestuurde industrie, zo vervolg-

de de premier. ,,Samen werken CAP en Curaçao Ports Authority (CPA), de entiteit die onze zeehaven- en cruisetoerisme-initiatieven beheert en ontwikkelt, nauw samen met het Curaçao Tourism Bureau (CTB) bij het nastreven van creatieve en opwindende mogelijkheden om de vraag naar onze bestemming en naar een grotere economische bijdrage via onze zee- en luchtvaartpoorten verder te stimuleren.”


Als premier van Curaçao en eerder als gedeputeerde en minister van Economische Ontwikkeling, die verantwoordelijk is voor toerisme, begrijpt Rhuggenaath dat de ontwikkeling, groei en diversificatie van toerisme een collectieve inspanning is.

,,En ik ben trots op de gezamenlijke inspanningen van alle belanghebbenden hier op Curaçao. Deze samenwerking, die we "Huntu" noemen, maakt zeker het verschil. En de CTB werkt samen met CAP, Curaçao Airport Holding, CPA en andere private stakeholders ijverig samen om de kennis van ons unieke stukje paradijs in het Caribisch gebied te bevorderen en te vergroten, bewustzijn te creëren van alles wat Curaçao te bieden heeft en opwinding teweeg te brengen voor een bestemming die anders is dan alle andere markten wereldwijd.”


Tijdens zijn toespraak richtte Rhuggenaath de focus ook op het hotelaanbod op Curaçao.

,,Als een van de minder volwassen Caribische bestemmingen zijn we ons ervan bewust dat er nog veel onontgonnen mogelijkheden zijn om Curaçao te ontwikkelen tot een van de meest populaire bestemmingen. Ons hotelproductaanbod breidt zich uit met verschillende merk- en merkloze eigenschappen. Het Curaçao Marriott Beach Resort wordt in oktober heropend na een volledige renovatie. Dreams, het voormalige Hilton Curaçao, ondergaat momenteel een volledige renovatie en zal dit seizoen weer de deuren openen. Corendon, Courtyard by Marriott en Autograph by Marriott en een nieuw hotel in Marichi (Downtown) en Santa Martha (Bándabou) openen de komende jaren allemaal hun deuren. Onze kamerinventaris bestaat ook uit verschillende kleine en unieke particuliere bed & breakfasts en boetiek hotels die een andere lokale ervaring bieden.”


De regering erkent volgens de minister-president het belang van toerisme en de invloed die het heeft op de luchtdienst en streeft ernaar ervoor te zorgen dat het eiland over de juiste infrastructuur, onderwijs en veiligheids- en beveiligingsvoorschriften beschikt. ,,Net zoals

onze luchthaven een transformatie heeft ondergaan, zijn er voor ons eiland in de nabije toekomst veel positieve veranderingen op het gebied van toerisme en luchtvaart. We hopen dat u zich bij ons zult voegen terwijl we een nieuw tijdperk voor Curaçao aandrijven.”


Bron: Antilliaans Dagblad Dinsdag 17 september 2019