KLM: Markt Curaçao gaat groeien


,,De 787 Dreamliner heeft minder stoelen

dan de 747 Jumbo. We gaan in capaciteit dus wel een stukje achteruit. Niet in frequenties. We willen die teruggang in capaciteit zo kort als mogelijk laten duren, want ik voorzie dat de markt voor Curaçao op termijn nog behoorlijk gaat groeien.”


Dat zegt directeur van KLM Nederland Harm Kreulen in gesprek met Curaçao, een uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Den Haag. ,,Curaçao is een stukje Nederland in de tropen. Nederlanders gaan er graag naar toe vanwege zon, zee, strand en de relaxte sfeer. En je kunt er je eigen taal spreken; men voelt zich er gauw thuis.”

Een toenemende vraag in combinatie met minder capaciteit leidt doorgaans tot hogere

tarieven, merkt het blad op. Keulen: ,,Er komt druk op te staan, maar dat is tijdelijk. Wat ons betreft zo kort mogelijk. Hoe lang precies is afhankelijk van de vlootbeschikbaarheid. Door het vervangen van de 747 door de 787 moet, om hetzelfde aantal stoelen te houden, de

frequentie omhoog naar 11 of 12 vluchten per week. Dat doen we graag, want de vraag is er,

maar we moeten er wel toestellen voor hebben.” De Boeing 747 van KLM wordt geleidelijk

uitgefaseerd. Daarvoor in de plaats komt de moderne 787 Dreamliner. ,,Een topproduct dat in technisch opzicht en qua reiscomfort een enorme verbetering betekent. Om te zien is de Deamliner wat minder imposant dan de ‘747 grand old lady’. Dat wordt dus nog wel een afscheid”, aldus Kreulen die sinds 1987 bij de KLM werkt.


,,We bieden een mooi product”, zo stelt hij in de uitgave van het Curaçao huis in Den Haag. ,,Zeven keer vliegen we rechtstreeks met de 747 Jumbo en de andere drie keer met de

Airbus 330 in combinatie met Sint Maarten. Incidenteel, in de piekperioden zoals rond Kerst,

voegen we er nog twee vluchten aan toe.”


‘Curaçao voor NL-markt belangrijker dan New York’

,,Curaçao is voor de Nederlandse markt de belangrijkste bestemming, belangrijker nog dan New York”, zegt directeur van KLM Nederland Kreulen in gesprek met het blad Curaçao. ,,Wij richten ons met onze organisatie op de Benelux-markt. Qua omzet dragen wij bijna 25 procent bij aan het KLM-netwerk. Gemiddeld komt een kwart van alle passagiers aan boord van een KLM-vliegtuig uit de Benelux-markt. Op sommige bestemmingen is dat aandeel hoger. Dat geldt zeker voor Curaçao, waar 70 procent van het vervoer uit Nederland komt. De Curaçao-route heeft een leisure-signatuur, maar er is toch ook zakelijk verkeer. Wat dat betreft loopt KLM op twee benen. Per bestemming is die verhouding verschillend. Houston heeft bijvoorbeeld overwegend zakelijk vervoer.”


Keulen is van mening dat KLM op Curaçao ‘heel scherpe tarieven’ heeft. ,,Een standaard

instaptarief van 599 tot 699 euro is concurrerend. En dan hebben we nog regelmatig aanbiedingen. De Werelddealweken zijn daarvan een mooi voorbeeld. Curaçao scoort altijd het best met een messcherp promotietarief van 499 euro.” In een interview met de uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Den Haag zegt hij verder: ,,Het is natuurlijk wel zo dat in de kerstperiode de laagste boekingsklasse snel is uitverkocht en dan kom je inderdaad in aanraking met de hogere tarieven en die kunnen, om eerlijk te zijn, behoorlijk oplopen.”


Vooral Caribische studenten die in Nederland studeren en rond de feestdagen op familiebezoek willen, klagen over de ticketprijzen. ,,Daar kunnen we helaas niets aan doen. In seizoenen waarin de vraag het hoogst is en de capaciteit schaars gelden de economische wetten van vraag en aanbod. Niet alleen bij de KLM, maar overal in de wereld. Nogmaals, structureel hebben we echt scherpe tarieven, alleen de beschikbaarheid varieert.”


Bron: Antilliaans Dagblad Donderdag 20 juni 2019

Call Us

Tel: +5999 724 3211

Cell/WA: +5999 520 6033

Contact Us

Caracasbaaiweg #202

Willemstad, Curaçao

E-mail: travel@attravelexclusive.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
Privacy policy download here

Business Hours

Monday:

Tuesday:

Wednesday:

Thursday:

Friday:

Saturday:

Sunday:

09:00 - 16:30
09:00 - 16:30
09:00 - 16:30
09:00 - 16:30
09:00 - 16:00
Closed
Closed